• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,260,121 orang
 • Kandungan Blog

Memelihara kesucian agama Islam

Pro Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi

Islam adalah addin diredai Allah sebagai suatu cara atau panduan hidup yang sudah lengkap dan sempurna serba-serbinya untuk mengatur serta menyusun kehidupan manusia sejagat. Sejajar dengan ciri kesempurnaan dan kesyumulan yang menghiasi Islam ini, maka apa perlunya penambahan atau pengurangan dalam ajaran Islam kerana Allah Maha Mengetahui yang terbaik untuk manusia dalam menelusuri pentas kehidupan mereka. Maka umat manusia sewajarnya menerima saja Islam sebagai teras yang mendasari ruang lingkup kehidupan mereka. Lebih-lebih lagi, hanya Islam sahajalah yang menjamin kesejahteraan dan kebahagiaan hidup manusia sejagat sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Dan sesiapa yang mencari agama selain Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan dia pada hari akhirat kelak daripada orang yang rugi.” Surah Ali Imran ayat 85

Serentak dengan itu, umat Islam sewajibnya memelihara kesucian Islam daripada dinodai oleh sebarang ajaran sesat mahupun khurafat atau bidaah yang akan mencacatkan kesempurnaan Islam. Untuk itu, setiap pihak bermula daripada individu Muslim, ibu bapa, masyarakat dan kerajaan, masing-masing bertanggungjawab sepenuhnya memelihara kesucian Islam daripada dicemari anasir yang bertentangan dengan syarak.

Umumnya, umat Islam mengetahui Islam itu tertegak atas tiga tonggak utama iaitu Rukun Iman, Rukun Islam dan Ihsan. Ketiga-tiga tonggak inilah yang menghiasi sahsiah Mukmin dan Muslim sejati yang benar-benar bertakwa kepada Allah. Sebarang penambahan atau pengurangan daripada ajaran Islam adalah perkara yang amat dilarang oleh Allah.

Perlu ditegaskan bahawa antara punca kesesatan dan kebinasaan sesuatu kaum adalah kerana menokok tambah atau mengubah ajaran agama yang telah diutuskan Allah kepada umat manusia. Sebagai bahan renungan, Allah Taala merakamkan kisah kesesatan golongan Yahudi dalam Surah al-Nisa’, ayat 46 dengan firman-Nya yang bermaksud: “Di antara orang Yahudi ada yang mengubah (atau menukar ganti) kalamullah (isi Kitab Taurat) daripada tempat dan maksud sebenar serta berkata (kepada Nabi Muhammad): Kami mendengar, (sedang mereka berkata dalam hati): Kami tidak akan menurut. (Mereka juga berkata): Tolonglah dengar, tuan tidak diperdengarkan sesuatu yang buruk serta (mereka mengatakan): Berilah layanan kepada kami (tujuan kata-kata mereka tersebut) hanya memutarbelitkan perkataan mereka dan mencela agama Islam. Dan kalaulah mereka berkata: Kami dengar dan kami taat dan dengarlah serta berilah perhatian kepada kami, tentulah yang demikian itu lebih baik bagi mereka dan lebih betul. Akan tetapi Allah melaknat mereka dengan sebab kekufuran mereka. Oleh itu, mereka tidak beriman kecuali sedikit sahaja (di antara mereka).”

Maksud ayat suci itu menjelaskan laknat Allah menimpa golongan Yahudi akibat perbuatan mereka menambah dan mengubah ajaran agama yang diutuskan Allah kepada mereka melalui pesuruh-Nya. Natijahnya, mereka berada dalam kesesatan yang nyata dan yang sudah pastinya mereka jauh dari rahmat Allah.

Di dalam Tafsir Pimpinan Al-Rahman ada dijelaskan bahawa orang yang sesat itu adalah mereka yang tidak berpengetahuan agama dengan betul kerana dipelajarinya secara tidak menurut peraturan dan jalan sebenarnya.

Jadi, untuk mengenal pasti sama ada sesuatu ajaran atau amalan yang dilakukan itu selari atau bercanggah dengan Islam adalah dengan hanya merujuk kepada al-Quran dan hadis Rasulullah sebagai sumber ajaran Islam sebenarnya. Oleh itu, apabila umat Islam tidak berpegang teguh dengan kedua-dua sumber itu, tidak hairanlah ajaran sesat mula mengakari dan menjalari dalam setiap sendi masyarakat Islam.

Meninjau senario umat Islam kini, masih kedapatan banyak ajaran sesat, khurafat dan bidaah yang masih sukar hendak dipisahkan daripada hidup umat Islam. Amalan seumpama memuja dan memohon sesuatu selain Allah seperti keramat di kuburan, percaya kepada batu keramat yang boleh membawa manfaat atau mudarat, menilik nasib, amalan kebal, percaya kepada semangat dan sebagainya masih menebal dalam adat serta budaya hidup sebahagian umat Islam. Terkini, liberalisme, pluralisme dan pelbagai lagi ajaran asing mula menjalar dalam kehidupan umat Islam. Padahal, amalan dan ajaran seumpama itu boleh merosakkan iman seseorang serta membawa kepada kesesatan dan kekufuran. Lebih menyedihkan lagi, akhir-akhir ini terdapat banyak kes yang melibatkan penghinaan agama dan nabi oleh individu Muslim
di bumi Malaysia tercinta yang sebelum ini kebiasaannya kes sedemikian biasanya dilakukan golongan anti-Islam di Barat.

Keadaan ini berlaku apabila kejahilan terhadap ajaran Islam sebenarnya masih menunjangi ruang lingkup kehidupan umat Islam. Mereka jahil konsep iman dan Islam yang sebenarnya yang menuntut ketundukan dan kepatuhan penuh tulus lagi kudus semata-mata kepada Allah sahaja. Begitu juga mereka tidak arif mengenai batas iman dan Islam yang menghampirkan mereka ke sempadan kesesatan serta kekufuran sehingga mereka tidak menyedari bahawa apa yang telah mereka lakukan itu pada hakikatnya bertentangan dengan Islam.

Sebenarnya, Islam diutuskan Allah melalui pesuruh-Nya, Rasulullah membawa mesej rahmat untuk sekalian alam. Selain daripada itu juga, ajaran Islam juga adalah cukup mudah dan senang difahami serta seimbang antara tuntutan duniawi dan ukhrawi. Lebih istimewa sekali, Islam amat sesuai dengan fitrah manusia itu sendiri. Maka, dengan keistimewaan dan keunikan Islam ini, amatlah tidak wajar ajaran Islam yang sempurna lagi lengkap diselewengkan dan disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggung jawab. Islam adalah addin yang mengatur dan menyusun hidup manusia dalam semua aspek hidup mereka daripada segi iktikadnya, ibadatnya, muamalatnya, ekonominya, politiknya dan sebagainya. Malahan, Islam sudah pun menyediakan hukum-hakam dan panduan yang cukup sempurna untuk diterjemahkan dalam realiti kehidupan umat manusia sejagat yang pastinya kesejahteraan dan kebahagiaan abadi menjadi milik umat Islam yang taat serta patuh kepada Allah.

Sehubungan itu, Allah menegaskan dalam al-Quran akan nasib orang yang beriman kepada-Nya dan akibat buruk orang yang kufur kepada-Nya melalui firman-Nya dalam Surah al-A’raf, ayat 96 yang bermaksud: “Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman dan bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.”

Justeru, setiap Muslim diwajibkan supaya menimba ilmu Islam daripada sumbernya yang tulen iaitu al-Quran dan hadis Rasulullah. Dalam hal ini, terserlah peranan ulama sebagai pewaris nabi dalam menyebarkan ilmu Islam dalam kalangan masyarakat Islam di samping menggalas tugas penegak kebenaran dan pencegah kemungkaran sebagaimana diperintahkan Allah.

Pada masa sama, pihak kerajaan sewajarnya berganding bahu bersama-sama dengan ulama dalam menguatkuasakan undang-undang Islam bagi membanteras gejala ajaran sesat, amalan khurafat dan kes penghinaan agama ini. Dengan adanya permuafakatan yang padu antara umara dan ulama, barulah usaha untuk memartabatkan kembali maruah umat Islam ke mercu kejayaan menemui hasilnya. Akhirnya, keharmonian dan kesejahteraan yang diimpikan sekian lama dapat dijulang kembali dan seterusnya umat Islam bakal mengungguli persada dunia tanpa sempadan ini dalam pelbagai lapangan kehidupan manusia sejagat. Kesimpulannya, setiap Muslim dewasa ini sewajibnya kembali kepada ajaran al-Quran dan sunah Rasulullah sebagai khazanah tidak ternilai yang berupaya memimpin umat Islam ke arah kebenaran seterusnya menyelamatkan mereka daripada lembah kesesatan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: