• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,260,119 orang
 • Kandungan Blog

Besi belit tubuh penghuni neraka

Oleh Fairuz Noordin

 

MANUSIA sentiasa berharap supaya tidak tergolong dalam kalangan mereka yang dihumban ke neraka pada Hari Kiamat dan berdoa penuh harapan supaya dilindungi daripada kemurkaan Allah SWT.

Dahsyatnya neraka digambarkan dalam firman Allah SWT yang bermaksud: “Ketika belenggu dan rantai dipasung di leher mereka sambil diseret ke dalam air panas yang menggelegak; kemudian mereka dibakar dalam api neraka.” (Surah Ghafir, ayat 71-72)

Tirmizi meriwayatkan daripada Abdullah bin Amr bin al-Asr, Rasulullah SAW bersabda: “Jika benda seperti ini (sambil menunjukkan di bahagian belakang kepala Baginda) dilepas dari langit ke bumi, maka tempoh jarak masa perjalanannya adalah 500 tahun lamanya, akan sampai ke bumi sebelum malam. Sedangkan jika dilepaskan daripada atas rantai maka memakan masa selama 40 tahun siang dan malam untuk sampai ke dasar atau jurang-jurang neraka Allah.”

Menerusi slot Mau’izati di IKIMfm, Ustaz Ahmad Dusuki Abdul Rani berkongsi gambaran mengenai neraka serta manusia yang sedang diazab di dalamnya yang teringat akan awan ketika mereka hidup di dunia dahulu.

Awan itu menyebut kepada ahli neraka: “Wahai penduduk neraka, apa yang kamu inginkan ketika ini? Lalu mereka menjawab: Kami inginkan air yang sejuk.” Kemudian diturunkan hujan yang mengikat mereka dengan rantai yang menambahkan beban.

Muhammad bin al-Munkadir menyebut, jika semua besi di dunia ini dikumpulkan, maka tidak dapat menyamai satu lingkaran yang mengikat tubuh badan ahli neraka.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Selain daripada itu, masukkanlah dia dalam (lingkaran) rantai besi yang ukuran panjangnya tujuh puluh hasta, (dengan membelitkannya ke badannya)!” (Surah al-Haaqqah, ayat 39)

Percikan api neraka

Ibnu Wahab meriwayatkan daripada Abdul Rahman bin Zaid, katanya, pada Hari Kiamat neraka Jahanam diperlihatkan percikan bunga api seperti bintang. Lalu mereka berpaling dan melarikan diri.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “(Iaitu) hari kamu berpaling undur melarikan diri; pada hal semasa itu tidak ada sesiapapun yang dapat menyelamatkan kamu daripada azab Allah dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tiada sesiapapun yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya.” (Surah al-Ghaafir, ayat 33)

Menurut ulama, sebelum memasuki neraka berlakunya gegaran yang menakutkan ahli neraka menyebabkan mereka lari. Lalu mata mereka dicungkil dan masuk ke neraka dalam keadaan buta. Tangan dibelenggu, kaki dan leher juga diikat, lalu diheret untuk dihumban ke neraka.

Rasulullah SAW menyebut, jarak antara kedua-dua bahu penjaga neraka itu seperti jarak di antara Timur dan Barat. Ibnu Zaid pula menyebut, mereka mempunyai pemukul besi untuk memukul penghuni neraka.

Jika diperintahkan kepada penjaga neraka untuk memukul, maka dia akan memukul, demikianlah ribuan malaikat yang tidak meletakkan tangan mereka pada sesuatu apapun kecuali tulang mereka remuk dan hancur lebur.

Sambil ditarik ke neraka, mereka merayu supaya diselamatkan, hanya wajah mereka yang terselamat dan dalam keadaan buta.

Ibnu Zaid membaca: “Maka apakah lagi yang boleh melindungi wajah kamu daripada menghindari azab pada Hari Kiamat nanti? Sama dengan orang Mukmin yang tidak diazab. Sebutlah kepada orang yang hidup dan melakukan kezaliman. Rasalah apa yang telah kamu lakukan di atas dunia dahulu.”

Ketika dihumban ke dalam neraka, sewaktu hampir ke dasarnya, mereka dikejar dengan nyalaan api menjadikan mereka berasa ingin segera sampai ke bawah. Hampir-hampir keluar sahaja, mereka disambut malaikat dengan pemukul besi sehingga hancur lebur dan ia berlaku berulang-kali.

Neraka kediaman orang fasik

Ibnu Zaid membaca lagi: “Dan ada orang yang fasik atau kafir tempat kediaman mereka ialah di dalam neraka. Setiap kali mereka merangkak untuk keluar dari neraka, malaikat menolak kembali ke dalamnya sambil menyebut: Rasailah kamu sekarang, yang di atas dunia dahulu, bukan main lagi kamu mendustai dan tidak percaya kepada ayat Allah SWT!”

Kuatnya bakaran api neraka melonjakkan manusia ke atas sehingga terlihat mereka ahli syurga, sedangkan wujudnya hijab di antara mereka.

Ahli syurga itu memanggil ahli neraka: “Lihatlah kami ini. Kami ini sudah mendapat apa yang telah dijanjikan Allah SWT kepada kami. Bagaimana dengan kamu? Adakah kamu yakin sekarang apa yang dijanjikan oleh Allah dahulu?

Ahli neraka menjawab, “Ya, kami sudah mendapatnya.” Lalu malaikat mengumumkan di antara kedua golongan itu: “Laknat Allah yang disediakan bagi mereka yang melakukan kezaliman di atas dunia dahulu.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: