Mengapa mereka berdiam diri dalam isu melibatkan arak dan seolah-olah membiarkan Islam sahaja yang bersuara dan diserang oleh orang ramai?

Tambah pelik dahulu mereka sepakat mengeluarkan kenyataan mengkritik usaha kami menyebarkan al-Quran terjemahan secara percuma untuk memahamkan masyarakat tetapi bila pasal arak sepakat pula berdiam diri! Adakah mereka takut kehilangan sokongan dan jawatan apabila bersuara tentang isu arak dan mendapat pujian apabila mengkritik Islam kerana mengikut kehendak penyokong bukan kehendak agama?

Arak adalah sejenis minuman yang mengandungi alkohol dan boleh menimbulkan mabuk. Walaupun air itu diminum banyak baru memabukkan, dengan kuantiti yang sedikit pun ia tetap dikira sebagai arak kerana mempunyai ciri-ciri bahan tersebut.

Sejarah penciptaannya agak panjang merujuk artikel National Geographic: The Birth of Booze, bukti penciptaan arak terawal ditemui di Jiahu, China. Antara bahan yang digunakan adalah jagung, barli, beras, gandum, anggur, tebu dan lain-lain lagi.

Agama datang untuk mengawal manusia dengan hukum Allah agar tidak melakukan kerosakan di dunia. Ini kerana, arak adalah ibu segala perbuatan buruk kerana dengan mabuknya seseorang itu akalnya sudah tidak berfungsi dengan waras dan dia boleh melakukan apa sahaja dari luar kawalannya.

Malah majoriti agama mengharamkan arak. Sebelum ini, hanya Islam sahaja agama yang terkenal mengenai larangan terhadap minuman keras ini, sebenarnya larangan yang sama terdapat di dalam agama yang lain:

Islam

Di dalam Islam, jika mahu dibandingkan bilangan dalil larangan minuman keras berbanding agama lain, tidaklah sebanyak terdapat di dalam Bible dan juga kitab-kitab Hindu. Akan tetapi oleh disebabkan muslim itu bermaksud seseorang yang tunduk patuh kepada arahan Allah maka kuantiti bilangan itu bukan perkara utama kerana apa yang utama adalah mereka mengikut segala aturan yang disebutkan di dalam kitab suci. Sebab itu dilihat orang Islam lebih sensitif terhadap larangan ini. Di dalam al- Quran terdapat beberapa ayat yang menyebut mengenai larangan arak: Al-Baqarah 2:219, Al-Ma’idah 5:90 dan An-Nahl 16:97.

Wahai orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu, hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (Al-Ma’idah 5:90)

Hindu

Ayat yang melarang meminum arak dalam:

a) Rigveda buku 8 hymn 2 ayat 12

b) Rigveda Buku 8 hymn 21 ayat 14

c) Athravaveda 6: 70: 1

d) kitab Manusmriti 7: 47-50

e) Manusmriti: 11: 55

f) Manusmriti 11: 91

g) Malah di dalam kitab Manusmriti juga melarang menjual arak dalam Manusmriti 9: 225

Dalam Hindu dibezakan di antara minuman Soma dan juga Sura. Soma ialah minuman yang digunakan untuk ritual keagamaan (zaman Vedik) dan dikatakan ia sejenis minuman memabukkan yang banyak kali disebut di dalam Veda (Rig Veda:1:116:7, 8:2:12, 10:131:4-5) tetapi resipi air ini sudah pupus dan tidak dapat dibuat sekarang. Ada yang mengatakan ia dibuat daripada susu dan ada dikatakan ia dibuat daripada sebuah pohon yang menjalar di gunung (Mark Cartwright: Ancient History Encyclopedia: Soma: 2016).

Sementara itu, Sura pula adalah minuman beralkohol sepertimana arak-arak sedia ada pada hari ini. Menurut Madhavi Bhaskar Kokhatkar di dalam jurnalnya Review: Surā, The Liquor And The Vedic Sacrifice mengatakan minuman Sura atau arak ini dilarang di dalam agama Hindu.

Walaupun Veda membenarkan meminum Soma, pada masa sama ia juga melarang meminum minuman yang beralkohol (Sura): “Minda yang lemah orang yang mengambil daging, minuman keras, dadu di papan judi, lelaki yang ghairah (ni-han) pada seorang perempuan- begitu juga biarkan fikiranmu, wahai yang tak terhindar (aghnya) kuatkanlah anakmu.” (Athravaveda: 6: 70: 1)

Malah tidak menjadi isu apabila ketua Menteri negeri Bihar, Nitish Kumar mengharamkan arak di negeri majoriti Hindu itu pada awal April 2016.

Buddha

Di dalam Pencasila (lima sila) ajaran Buddha, sila terakhir menyatakan perlu menghindari minuman yang memabukkan. Sebutan di dalam bahasa Pali “Suramerayamajja pamadatthana veramani sikkhapadam samadiyami” yang bermaksud menahan diri daripada meminum minuman memabukkan.

“The Vibhanga states that even as little as a drop the size of a dewdrop on the tip of a balde of grass is enough to constitute a violation. So, having even small glass of wine, even if it does not make one drunk, is a transgression.” (Veberable Fa Xun: One Life Five Precepts: 2011: page 73)

“It it known that intoxicants even in small amounts can make one less sensitive, heedless and easily swayed by the defilements. As one starts to enjoy getting high on intoxicants, the effect becomes addictive and usage increases.” (Chan Khoon San, Introductory Course in Buddhism: 2002 page 89)

Yahudi

Di dalam Perjanjian Lama terdapat banyak ayat mengenai larangan meminum arak : Imamat 10:9, Bilangan 6:3, Ulangan 29:6, Hakim-Hakim 14: 1, Samuel 1: 15, Amsal 20: 1, 31: 4-6, Yesaya 5: 11, 22: 24: 9, 28: 9 dan Mikha 2: 11.

Kristian

Larangan-larangan dalam Perjanjian Lama, dalam perjanjian baru dalam Injil Lukas 1: 15 dan Efesus 5: 18.

Sikh

Dalam kitab agama Sikh Guru Granth Sahib Ji himpunan Guru Gobing Singh terdapat larangan meminum arak : “Minum anggur menurunkan kecerdasan dan merosakkan fikiran.” (Sri Guru Granth Sahib: hlm 554)

Di dalam agama Sikh juga terdapat lima larangan asas antaranya, tidak boleh potong rambut, tidak boleh berkelakuan buruk, tidak boleh merokok, tidak boleh memakan daging yang disembelih dan tidak boleh minum arak

Kesimpulannya, majoriti agama besar mengharamkan arak. Malah secara logiknya juga manusia menolak akan kemudaratan terhadap pengambilan arak. Jika dibandingkan antara kebaikan dan keburukannya nescaya keburukannya terlalu banyak untuk disenaraikan.

Malah dengan pengambilan arak juga manusia boleh terjebak dengan jenayah yang lain-lain kerana akal mereka sudah tidak stabil lagi. Sebab itu, terdapat akta mengenai kesalahan memandu dengan pengaruh alkohol di seluruh dunia. Sekiranya manusia itu waras akalnya sudah pasti akan menjauhi arak, terutama ia adalah arahan Allah SWT yang melarangnya dan juga ia memudaratkan.

Firdaus Wong Wai Hung ialah Pengerusi Multiracial Reverted Muslims (MRM) Kuala Lumpur.