• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,307,085 orang
 • Kandungan Blog

Rebut peluang keberkatan Ramadan

Oleh Ahmad Nazri Mohd Yusof

Sesungguhnya Allah SWT mengkhususkan Ramadan dengan keutamaan yang agung dan banyak keistimewaan. Justeru, hendaklah kita menghayati segala keistimewaan berpuasa supaya dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Ustaz Muhamad Abdullah al-Amin dalam program Pesona D’Zahra di IKIMfm menyarankan umat Islam menunaikan ibadah puasa dengan ikhlas bukan berpuasa kerana orang lain berpuasa, maka kita juga perlu puasa. Katanya, bulan penuh barakah ini mempunyai banyak keistimewaan yang perlu diketahui antaranya, diturunkan al-Quran pada Ramadan sebagai petunjuk bagi manusia yang berada dalam kegelapan menuju cahaya.

Al-Quran terkandung kebaikan

“Dengan al-Quran ini, Allah SWT memperlihatkan kepada kita kebenaran (al-haq) dan kebatilan. Al-Quran terkandung kebaikan, kebahagiaan, kemenangan bagi umat manusia serta keselamatan di dunia dan akhirat,” katanya.

Keistimewaan kedua, diwajibkan berpuasa pada bulan ini kepada umat Nabi Muhammad SAW. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Kerana itu, barang siapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) pada bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu.” (Surah al-Baqarah, ayat 185)

Ramadan juga bulan penghapus dosa yang pernah kita lakukan sama ada yang disedari atau tidak dengan syarat puasa kita dilaksanakan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh berdasarkan iman serta mengharapkan pahala daripada Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa berpuasa Ramadan kerana iman dan mengharapkan pahala daripada Allah SWT, nescaya diampuni dosa-dosanya telah lalu.” (Muttafaqun alaih).”

Dibukakan pintu syurga pada Ramadan kerana banyaknya amal soleh yang disyariatkan pada bulan itu menyebabkan masuknya seseorang dalam syurga, manakala ditutup pintu neraka. Pada bulan mulia ini umat Islam dituntut menunaikan solat sunat Tarawih selepas solat fardu Isyak dan waktunya berkekalan sehingga akhir malam.

Keberkatan bulan Ramadan yang tidak diberikan kepada bulan lain ialah digandakan pahala setiap amal kebajikan. Ibadah fardu diberi pahala sehingga 70 kali ganda, manakala ibadah sunat diberi pahala seperti ibadah fardu. Kelebihan malam al-Qadar Syaitan dibelenggu pada Ramadan untuk tidak menggoda manusia, menjerumuskan mereka dalam kemaksiatan seperti dilakukan pada bulan lain.

Kelebihan paling besar bulan Ramadan ialah di dalamnya terdapat malam al-Qadar (kemuliaan) yang dinyatakan keistimewaannya secara khusus oleh Allah SWT dalam surah al-Qadr: “Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam al-Qadar (kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.” (Surah al-Qadr, ayat 1-5)

Muhamad Abdullah merumuskan, orang yang tahu menilai kelebihan dan keistimewaan Ramadan pasti tidak akan mensia-siakan peluang merebutnya

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: