• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,260,119 orang
 • Kandungan Blog

Berusaha tampung kekurangan amalan

Kembara Mukmin

Berusaha meninggalkan dosa dan menahan diri daripada melakukan maksiat adalah satu bentuk jihad. Ia adalah perjuangan nafsu dan anggota badan yang meletakkan diri seseorang dalam perjuangan di jalan Allah.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan orang yang berjihad untuk (mencari keredaan), Kami benar-benar akan tunjukkan kepada mereka jalan-jalan kami.” (Surah al-Ankabut, ayat 69)

Imam Al-Ghazali membahagikan taubat itu kepada tiga tingkatan iaitu taubat orang awam, khusus dan lebih khusus. Bagi taubat orang awam, ia adalah taubat yang dilakukan terhadap dosa yang nyata iaitu seperti berzina, mencuri, membunuh dan sebagainya.

Taubat orang yang khusus pula adalah kerana dosa batin yang dilakukan termasuk perasaan riyak, dengki, takbur, ujub dan lain-lain. Taubat orang yang lebih khusus adalah taubat daripada kelalaian mengingati Allah SWT. Taubat itu seperti yang dimaksudkan Rasulullah SAW dalam satu hadis bermaksud: “Demi Allah, sesungguhnya saya memohon ampun kepada Allah dan bertaubat kepadanya lebih daripada tujuh puluh kali pada setiap hari.” (Riwayat Bukhari)

Sehubungan itu, setiap Muslim perlu berusaha menyempurnakan amalan yang kurang dalam usaha mengabdikan diri kepada Allah SWT. Ia penting supaya setiap tindakan yang dilakukan akan membentuk jati diri Muslim terbaik di sisi Allah.

Antara amalan yang dianjurkan adalah meninggalkan dosa zahir dan batin. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan tinggalkanlah kamu dosa yang nyata dan tersembunyi. Kerana sesungguhnya orang yang berusaha melakukan dosa, mereka akan dibalas dengan apa yang mereka lakukan.” (Surah al-An’am, ayat 120)

Kemudian, perlu berusaha menghindari diri daripada sifat leka dan lalai, sebaliknya sentiasa basahkan diri dengan zikrullah (mengingati Allah).

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sememangnya dunia itu dilaknat. Segala yang di dalamnya adalah dilaknat melainkan zikrullah dan apa yang disukai Allah, juga orang yang berpengetahuan dan orang yang belajar.”

Selain itu, segeralah mendapatkan keampunan dan berlumba-lumba melakukan kebaikan. Antara tanda ahli syurga adalah seseorang itu sentiasa berkejar dan berlumba-lumba untuk melakukan apa saja kebaikan.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan daripada Tuhan kamu dan (mendapat) syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.” (Surah al-Imran, ayat 133)

Itu juga tanda diri seseorang mendapat belas kasihan dan rahmat daripada Allah SWT kerana setiap ibadat yang dilakukan, hatinya berasa seronok ketika melaksanakannya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: