• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,286,840 orang
 • Kandungan Blog

Siasat di sebalik ‘penaja dan pembela’ kes hina agama

KERAJAAN perlu memberi perhatian yang lebih berfokus, serius dan kritikal terhadap perbuatan menghina Allah S.W.T, Nabi Muhammad S.A.W dan agama Islam di mana semakin galak dilakukan.

Ini kerana ia dilihat seperti ‘ditaja dan dibela’ oleh pihak berkepentingan dan beragenda, serta anasir luar yang mungkin berperancangan secara strategik untuk menimbulkan ketidakharmonian kepada negara ini.

Sentimen dan api-api kebencian ini seakan ditiup untuk memarakkan jurang antara rakyat majmuk pelbagai kaum, bahasa, budaya dan agama di negara ini supaya berpecah, saling curiga dan bermusuhan.

Provokasi melampau kini tidak lagi bersuara sinikal, mempersenda atau mengejek secara halus dan tersirat, tetapi dengan berani celupar, menghina bahkan juga mencabar!

Malah secara mudah dan sewenang-wenangnya dilakukan dengan bebas menggunakan pelbagai platform atau medium, selain disebar tular serta dibangga-banggakan.

Oleh itu skop siasatan pihak berkuasa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mesti diluaskan untuk melihat segala kemungkinan.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga wajar meneliti unsur ancaman dan gugatan pihak tertentu terutama dari luar yang boleh wujud sebagai dalang di sebalik tindakan-tindakan tersebut.

Pelbagai kepakaran berkaitan yang ada dalam negara mesti digembleng untuk memberi takrifan kepada dukungan dan sokongan pihak-pihak tertentu kepada suspek, kerana ia melibatkan ke atas perbuatan menjejaskan tonggak-tonggak negara.

Sekiranya hal ini dipandang enteng dan berkala, tidak mustahil ia akan menjadi barah yang memamah secara senyap asas-asas penting termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan di mana mesti dijamin terpelihara dari sebarang pencabulan.

Kedaulatan ini sama sekali tidak patut dipolemikkan apatah lagi dicabar dan dihina sebagaimana yang terjadi, bahkan ‘tajaan dan pembelaan’ tersembunyi berpotensi merosakkan ketenteraman awam negara ini.

Mereka ini dilihat hanya berselindung di sebalik topeng yang memperalatkan hak asasi, kemanusiaan dan kebebasan kononnya, tetapi mungkin penggerak sebenar atau perancang utama.

KAMARUZAMAN MOHAMAD
Penasihat
Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: