• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  www.albakriah.nas.my

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  1. Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

  2. Tabung Kebajikan & Pelajaran Pondok Pasir Tumboh
  Maybank 553131002678

 • Facebook/epondok

 • Bakriah Facebook • Tazkirah Audio

 • Kandungan Blog

 • Arkib

 • twitter/albakriah

 • Statistik Pengunjung

  • 1,173,938 orang
 • Tetamu Online

Isi Syaaban dengan puasa, segera qada

Nazmi Yaakub 

KEHADIRAN Syaaban menunjukkan kita sudah berada di ambang Ramadan kerana kini hanya dijarakkan dengan bilangan hari yang berlalu pantas terutama akhir zaman ini.

Selain bulan berjiran dengan Ramadan, Syaaban mempunyai banyak kelebihan bertepatan dengan namanya.

Dalam kitab Raudhah al-Ulama, Rasulullah SAW bersabda: “Apakah kamu tahu mengapa dinamakan Syaaban?” Sahabat RA menjawab: “Allah dan Rasul-Nya sahaja yang mengetahui.” Baginda bersabda: “Ia disebabkan mempunyai banyak kebaikan yang bercabang-cabang (amat menonjol).”

Syaaban menyaksikan Rasulullah SAW memperbanyakkan puasa sunat yang tidak berlaku seperti bulan lain

Usamah ibnu Zaid RA pernah bertanya kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah, aku tidak pernah melihat tuan berpuasa pada suatu bulan seperti tuan berpuasa pada Syaaban?” Baginda menjawab: “Syaaban ialah bulan terletak antara Rejab dan Ramadan yang sering dilupakan manusia. Ia bulan yang mengandungi amal perbuatan yang akan diangkat ke sisi Tuhan Semesta Alam. Maka aku lebih suka apabila amalku diangkat dalam keadaan aku sedang berpuasa.” (HR Ahmad dan Nasa’i)

Kesungguhan Nabi Muhammad SAW berpuasa pada Syaaban turut diakui oleh isteri Baginda yang mulia, Saidatina Aishah RA seperti yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari: “Aku tidak pernah mengetahui Rasulullah SAW berpuasa sebulan penuh melainkan pada Ramadan dan aku tidak pernah mengetahui Baginda lebih banyak berpuasa sunat selain Syaaban.”

Kita boleh mengambil peluang kebaikan yang bercabang-cabang pada Syaaban ini untuk berpuasa sunat seperti Isnin dan Khamis serta hari putih, iaitu pertengahan bulan pada 13, 14 dan 15 Syaaban.

Bagi mereka yang mempunyai kekuatan pula, boleh berpuasa Daud, iaitu berpuasa selang sehari sekiranya meyakini tindakan itu tidak menjejaskan stamina pada Ramadan kelak.

Puasa Nabi Daud itu pernah disarankan oleh Rasulullah SAW kepada Abdullah ibnu Amr yang mampu untuk berpuasa sehari dan tidak berpuasa dua hari secara bergilir.

Baginda bersabda, “Kalau begitu berpuasa sehari, lalu tidak berpuasa sehari. Itulah puasa Daud AS dan ia puasa paling afdal.” Abdullah berkata: Sesungguhnya aku mampu untuk puasa lebih daripada itu.” Baginda bersabda: “Tidak ada yang afdal daripada itu lagi.” (HR Bukhari)

Bagaimanapun dalam mengejar amalan sunat itu, umat Islam yang meninggalkan puasa Ramadan tahun lalu wajib qada ibadat berkenaan pada bulan ini.

Mereka yang berbuat demikian, dibenarkan juga untuk menggandingkan puasa qada dengan sunat mengikut sebahagian ulama termasuk Imam Ramli dan Imam Ibnu Hajar al-Haithami.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: