• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,287,183 orang
 • Kandungan Blog

Akhlak Suhail ibnu Amru kikis ego tokoh Quraisy

Oleh Mohd Faiz Othman

SUHAIL ibnu Amru ialah pakar strategi dan bangsawan terkenal kaum Quraisy. Sesuatu urusan penting dalam kalangan kaum itu tidak akan berlaku selagi tidak mendapatkan pandangan Suhail. Namun, kehebatan dan kemuliaan Suhail menjadikannya jauh daripada dakwah Rasulullah SAW.

Beliau bukan sekadar berpaling daripada dakwah disampaikan Baginda SAW, bahkan berusaha keras menghalang manusia daripada jalan Alah SWT. Beliau antara golongan Quraisy yang menyeksa individu terawal memeluk agama Islam.

Di sebalik kekerasan Suhail itu, beliau menerima tamparan sangat hebat hingga tidak pernah terlintas di fikiran bahawa anaknya, Abdullah dan Ummu Kalsum akan memeluk Islam. Mereka berhijrah ke Habsyah untuk melarikan diri daripada seksaan kaum Quraisy dan serangan ayah mereka.

Ketika kaum Muslimin berada di Habsyah, berita palsu kononnya kaum Quraisy memeluk Islam sampai kepada pengetahuan mereka. Disebabkan rasa rindu mendalam kepada keluarga, kaum Muslimin ingin pulang ke pangkuan keluarga di Makkah, termasuk Abdullah.

Ketika beliau tiba di Kota Makkah, Suhail menangkap dan merantai kaki serta memenjarakan Abdullah dalam bilik gelap di rumahnya.

Suhail juga menyeksa dan mendera Abdullah supaya meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka. Akibat tekanan dan seksaan yang hebat, Abdullah berpura-pura murtad.

Tidak beberapa lama kemudian, Musyrikin berazam menentang Rasulullah SAW dalam Perang Badar. Suhail turut keluar berperang menentang Rasulullah SAW sambil ditemani anaknya, Abdullah.

Ambil peluang larikan diri

Suhail sangat mengimpikan anaknya dapat berjuang dan menghunus pedang ke arah Rasulullah SAW. Takdir Allah SWT mengatasi impian Suhail kerana Abdullah mengambil peluang untuk melarikan diri ketika dua kumpulan itu bertemu di medan Badar, lalu anaknya bergabung dalam angkatan tentera Muslimin untuk menghunuskan senjata ke arah ayahnya.

Saat kemenangan berpihak kepada tentera Muslimin, Rasulullah SAW memeriksa barisan tawanan kaum Quraisy dan Baginda memerhatikan seorang demi seorang, lalu mendapati Suhail yang terikat tangannya.

Ketika Suhail dibawa ke hadapan Baginda, beliau ingin menebus diri dengan sejumlah bayaran, tetapi Saidina Umar tampil dan berkata: “Wahai Rasulullah, sebelum Suhail dilepaskan, izinkan aku mencabut dua gigi hadapannya agar beliau tidak dapat lagi mengumpulkan orang ramai pada majlis mencerca Islam dan kaum Muslimin.”

Baginda SAW tersenyum, lalu bersabda: “Biarkan kedua-dua giginya itu wahai Umar. Suatu hari nanti, ia akan menggembirakanmu.”

Tahun silih berganti, maka tiba peristiwa pembukaan Kota Makkah. Pada saat laungan kaum Muslimin kedengaran, gentarlah hati Suhail. Beliau menceritakan kisah itu: “Saat tiba Rasulullah SAW di Kota Makkah, aku berkurung di dalam rumahku. Aku menutup segala pintu dan jendela, bahkan aku utuskan orang memanggil Abdullah dalam keadaan aku sangat malu berdepan dengannya.”

Apabila Abdullah memasuki rumah, Suhail berkata: “Wahai anakku Abdullah, mohonlah kepada Rasulullah SAW akan jaminan keamanan untuk bapamu. Sesungguhnya aku sekarang berasa diriku tidak aman.”

Sebagai anak yang sangat baik dan mengharapkan keislaman ayahnya, Abdullah mengadap Rasulullah SAW dan berkata: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya ayahku memohon jaminan keamanan untuknya. Demi Allah, aku datang memohon keamanan itu buat bapaku, wahai Rasulullah.”

Rasulullah SAW menjanjikan keamanan daripada Allah SWT kepada Suhail dan berpesan kepada sahabat agar tidak merosakkan pertemuan sekiranya bertemu dengan Suhail.

Layanan itu menyebabkan Suhail memeluk Islam kerana jatuh cinta dengan akhlak yang dibawakan oleh kaum Muslimin.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: