• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,251,361 orang
 • Kandungan Blog

3 Pintu kebaikan untuk ke syurga

DALAM satu hadis, Muaz bin Jabal bersama-sama Nabi SAW dalam satu perjalanan.

Pada satu pagi, beliau berada dekat dengan Baginda dan bertanya: “Wahai Rasulullah, khabarkanlah kepadaku amalan yang akan memasukkanku ke dalam syurga dan menjauhkanku dari neraka?”

Baginda menjawab: “Demi sesungguhnya kamu bertanyakan kepadaku sesuatu yang agung padahal sungguh ia adalah perkara mudah bagi orang yang Allah jadikan mudah baginya iaitu: Kamu menyembah Allah dan tidak menyekutukannya dengan sesuatu apa pun, kamu mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa pada bulan Ramadan dan berhaji ke Baitullah.”

Kemudian Baginda bersabda lagi: “Mahukah kamu aku tunjukkan pintu-pintu kebaikan? Pintu-pintu itu adalah puasa, ia adalah perisai (daripada api neraka). Sedekah, ia akan memadamkan dosa-dosa sebagaimana air memadamkan api dan solat seseorang pada pertengahan malam.”

Kemudian Baginda membacakan ayat: “Mereka menjauhkan diri dari tempat tidurnya (kerana solat malam), serta mereka berdoa kepada Rabbnya dengan rasa takut (tidak dimakbulkan) dan harap (agar dimakbulkan), dan mereka menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka. Seorang pun tidak mengetahui apa yang disembunyikan untuk mereka iaitu (bermacam-macam nikmat) yang menyedapkan pandangan mata sebagai balasan terhadap apa yang mereka kerjakan.” (Surah al-Sajdah, ayat 16-17)

Kemudian Baginda bertanya: “Mahukah kamu aku tunjukkan pokok bagi segala perkara agama, tiangnya dan puncaknya?” Muaz menjawab: “Tentu wahai Rasulullah!” Baginda bersabda: “Pokok bagi (segala) perkara adalah Islam, tiangnya adalah solat, sedangkan puncaknya adalah jihad.”

Kemudian Baginda bertanya: “Mahukah aku khabarkan kamu dengan sesuatu yang menguasai semua itu?” Muaz menjawab: “Tentu wahai Nabi Allah!”

Maka, Baginda memegang lidahnya dan bersabda: “Tahanlah (lidah) kamu ini.” Muaz bertanya: “Wahai Nabi Allah! (Apakah) sungguh kita akan dipertanggungjawabkan terhadap apa yang kita katakan?”

Baginda menjawab: “Moga ibumu kehilanganmu wahai Muaz! Tidaklah manusia itu disungkurkan ke dalam neraka di atas muka atau hidung mereka melainkan disebabkan apa yang lidah mereka (ucapkan).” (Hadis riwayat Imam al-Tirmizi)

Dalam hadis itu, ketika Nabi SAW menyatakan antara pintu kebaikan itu adalah puasa sama ada ia puasa wajib atau sunat. Puasa itu dianggap sebagai perisai kerana dengan berpuasa, kita pasti dapat menjaga akhlak dan tingkah laku.

Jika tidak berpuasa, kita tidak rasa ada perkara yang dapat mengawal diri kita. Seperti kita melaksanakan puasa wajib pada bulan Ramadan. Sudah pasti, pada hari berkenaan kita sedaya upaya menjaga mulut daripada berkata-kata perkara sia-sia.

Ia sama dengan seseorang yang sedang mengerjakan ibadat haji atau umrah. Apabila seseorang itu sudah berniat mengerjakan umrah dan berihram dengannya, maka dia akan menjaga segala-galanya. Mulut ketika itu hanya mahu mengucapkan talbiah atau bertasbih.

Begitu juga apabila Nabi SAW menyatakan kepada Muaz hal kedua yang menjadi pintu kebaikan buat diri manusia iaitu amalan sedekah. Sekiranya kita sering mengeluarkan sedekah, ia dapat menghapuskan dosa kita.

Pintu kebaikan ketiga yang dinyatakan Rasulullah SAW adalah seorang yang bangun pada tengah malam untuk bersolat. Biasanya, golongan itu akan bangun pada tengah malam kira-kira jam 4 atau 5 pagi untuk menunaikan solat sunat.

Sebelum tidur, mereka sudah berniat untuk bangun bertahajud. Maka, secara automatik, mereka akan bangun walaupun untuk menunaikan solat sunat dua rakaat.

Sebarang ganjaran kebaikan yang Allah SWT hendak berikan kepada hamba-Nya pada hari akhirat kelak tidak diketahui. Ganjaran itu pastinya sesuatu yang tidak pernah terbayang dan tergambar pada fikiran kita.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: