Setiap pancaindera akan dipertanggungjawabkan

Mohd Shahrizal Nasir

ALLAH SWT mengurniakan tangan dan kaki untuk manusia melaksana tugas hakiki dalam kehidupan iaitu mencari rezeki yang halal, mengerjakan ibadat, berbuat amal kebajikan sesama sendiri dan memudahkan urusan orang lain.

Kesempurnaan anggota tubuh ini juga menjadi asbab kepada kita semua mudah untuk mencari rezeki yang diredai oleh Allah SWT.

Kita juga dituntut untuk menjaga serta memelihara kepentingan tali silaturahim sesama kita dan ia dinyatakan dalam Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim. Saidina Abu Ayyub al-Ansari berkata, sesungguhnya seorang lelaki berkata kepada Nabi SAW: “Wahai Rasulullah, beritahukan kepadaku tentang sesuatu yang boleh memasukkan aku ke dalam syurga dan menjauhku daripada neraka. Lalu Nabi bersabda: ‘Sesungguhnya dia sudah diberikan hidayah. Apa yan kamu katakan tadi?” Lalu lelaki itupun mengulangi perkataannya, selepas itu nabi SAW bersabda: “Kamu hendaklah menyembah Allah dan tidak menyekutukan-Nya dengan sesuatu pun, mendirikan solat, membayar zakat dan kamu menyambung silaturahim.'”

Ketika lelaki itu berlalu pergi, Nabi SAW bersabda: “Jika dia melaksanakan apa yang aku perintahkan tadi, pastilah dia masuk syurga.”

Kewujudan kita di dunia ini tidak lain semestinya meneruskan amal kebajikan dengan setiap pengurniaan nikmat Allah SWT terutama dalam anggota tubuh serta pancaindera.

Setiap daripada kurniaan nikmat ini, kita akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah SWT kelak setiap apa yang kita kerjakan, anggota berkenaan akan bersaksi di hadapan Allah.

Kaedah untuk mensyukuri setiap kurniaan nikmat ini adalah sentiasa bertakwa kepada Allah SWT dan setiap perbuatan dipandu oleh iman dan ilmu.

Satu Respons

  1. Assalamualaikum & Selamat Pagi, sila kunjungi blog kami untuk mendapat maklumat Al-Quran mendahului sains dan lebih 60 blog gerbang ilmu agama terbaik :
    Pengertian Istidraj
    https://jipskelantan88695409.wordpress.com/2020/08/19/apa-itu-istidraj/
    Sama2 kita berkongsi pahala jariah dengan menyebarkan bahan2 agama yang bermanfaat, mohon para sahabat follow blog kami, Terima Kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: