• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,287,182 orang
 • Kandungan Blog

Nikmat imarah masjid

Mohd Shahrizal Nasir

Hari Jumaat baru-baru ini, kebanyakan masjid mula dibuka untuk jemaah hadir menunaikan solat Jumaat.

Meskipun bilangan jemaah masih dihadkan namun kelonggaran yang diberikan untuk umat Islam menunaikan solat Jumaat adalah satu nikmat yang ditunggu-tunggu.

Kelonggaran ini diberikan sempena pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang bermula pada 10 Jun lalu.

Sebenarnya kebenaran menunaikan solat Jumaat belum menyeluruh membabitkan semua negeri.

Masih ada pihak berkuasa negeri yang belum dapat membuka masjid untuk digunakan setakat Jumaat lalu.

Penentuan bilangan jemaah yang dibenarkan untuk hadir menunaikan solat Jumaat juga berbeza-beza antara negeri.

Lihat perkara ini sebagai satu langkah berjaga-jaga diambil pihak berkuasa agama yang lebih mengetahui keadaan semasa
di tempat masing-masing.

Jangan pula ada yang melemparkan pandangan tidak berasas terhadap pengurusan agama di negeri kerana pastinya keputusan yang dibuat perlu mengambil kira pelbagai perkara.

Ingat bahawa semua ketetapan yang dibuat pasti dengan tujuan memastikan wabak Covid-19 tidak menular lagi di negara ini.

Bagi masyarakat Islam yang mendiami tempat dengan kebenaran diberikan untuk hadir ke masjid, pastikan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan sentiasa dipatuhi.

Antara lain jemaah diminta memastikan diri sihat, berwuduk dari rumah, menggunakan pelitup muka, memeriksa suhu badan sebelum masuk masjid, merekod kehadiran serta memastikan jarak selamat ketika menunaikan solat.

Jemaah juga diminta untuk membawa sejadah sendiri, selain tidak berkumpul lama di masjid dan dilarang bersalaman selepas selesai menunaikan solat.

Jika semua ketetapan ini diberi perhatian yang serius oleh setiap jemaah, maka masjid menjadi tempat yang selamat daripada wabak.

Malah ada masjid yang menggunakan sistem nombor bagi memastikan bilangan jemaah yang hadir ke masjid bertepatan kebenaran yang ditetapkan pihak berkuasa agama di tempat masing-masing.

Ada juga masjid yang menyediakan pelitup muka secara percuma untuk diberikan kepada jemaah yang terlupa membawa pelitup muka sendiri.

Berdasarkan pemerhatian ketika solat Jumaat baru-baru ini, dapat diperhatikan setiap jemaah masjid patuh terhadap ketetapan yang digariskan pihak berkuasa agama yang mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ini membuktikan bahawa umat Islam yang hadir ke masjid sama-sama memikul tanggungjawab bagi memastikan masjid menjadi tempat yang bebas daripada penularan wabak Covid-19.

Tidak keterlaluan jika disebut bahawa masjid adalah tempat yang betul-betul mematuhi SOP keberadaan di tempat awam.

Lihat sendiri bagaimana perilaku jemaah dan inisiatif yang dibuat pihak masjid bagi memastikan semua orang yang berada di masjid sentiasa mengikut SOP ditetapkan.

Cuba bandingkan keadaan jemaah di masjid dengan orang yang berada di tempat awam lain termasuk di kedai makan, pusat beli-belah, pasar dan seumpamanya.

Ada orang yang langsung tidak menghiraukan ketetapan yang perlu dipatuhi ketika berada di tempat awam ketika tempoh PKPP.

Oleh itu, adalah diharapkan jemaah yang datang ke masjid terus mengekalkan sikap yang terpuji dengan mematuhi SOP.

Akhirnya nanti, insya-Allah masjid akan terus dibuka untuk orang awam dengan bilangan jemaah yang lebih ramai.

Bagi jemaah yang belum dapat menunaikan solat Jumaat di masjid, jangan berdukacita kerana peluang untuk ke masjid akan dapat dinikmati setiap orang dengan cara penggiliran.

Bersabar dalam mendepani situasi ini kerana kesabaran itu adalah satu perkara yang dituntut Islam.

Firman Allah SWT dalam al-Quran bermaksud: “… dan ketabahan orang yang sabar dalam masa kesempitan dan dalam masa kesakitan dan juga dalam masa bertempur dalam perjuangan perang sabil. Orang yang demikian sifatnya, mereka itulah orang yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan) dan mereka itulah juga orang yang bertakwa.” (Surah al-Baqarah, ayat 177).

Selain itu, usah hanya difokuskan mengenai kebenaran menunaikan solat Jumaat di masjid sahaja, sebaliknya imarahkan masjid untuk solat fardu lima waktu sesuai dengan ketetapan yang dimaklumkan pihak berkuasa agama.

Bagi yang sebelum ini merungut kerana tidak dapat hadir ke masjid kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ambil peluang untuk menunaikan solat fardu di masjid dengan mematuhi SOP.

Sesungguhnya orang yang mengimarahkan masjid dengan hadir menunaikan solat akan menerima ganjaran besar di sisi Allah.

Firman Allah bermaksud: “Hanya yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi daripada golongan yang mendapat petunjuk.” (Surah at-Taubah, ayat 18)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: