• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,260,123 orang
 • Kandungan Blog

Ramadan bulan ganda ibadah

Oleh Nik Hasnah Ismail

 

SELURUH umat Islam di dunia baru menyambut Ramadan yang penuh barakah ,  bulan yang dijanjikan ganjaran pahala berlipat ganda.

Menerusi rancangan Islam Itu Indah di radio IKIM, Ustaz Pahrol Muhamad Juoi, berkata agama Islam mengajar umatnya untuk taat kepada segala perintah dan seruan Allah SWT supaya setiap perbuatan dan amalan mendapat keredaan-Nya.

Sebelum tibanya Ramadan, umat Islam disaran berdoa kepada Allah SWT supaya diberi kesempatan menjalani ibadah puasa dan melaksanakan amalan lain.

Sebagai motivasi untuk mencapai tahap ibadah terbaik di sisi Allah SWT, umat Islam disarankan sentiasa mengingatkan diri seolah-olah amal ibadah yang dilakukan itu adalah amalan yang terakhir. Ini bagi mendorong kita melaksanakan ibadah itu dengan cara paling baik dan berkualiti.

Sesungguhnya Nabi Muhammad SAW menganjurkan umatnya sentiasa melakukan yang terbaik dalam sabda Baginda: “Solatlah kamu seperti solat itu yang terakhir.”

Selalunya, apabila diberi peluang terakhir untuk melakukan sesuatu, kita akan melaksanakannya dengan bersungguh-sungguh. Begitu juga dengan ibadah puasa yang bakal dilaksanakan sepanjang Ramadan nanti.

Umat Islam hendaklah menanam semangat dalam diri untuk melaksanakan ibadah puasa dengan ikhlas. Dalam setiap diri perlu ada perasaan gembira yang luar biasa dengan roh kecintaan tinggi terhadap bulan mulia itu.

Bulan pengampunan

Kehadiran tetamu agung yang membawa seribu kebaikan kerana Ramadan adalah bulan pengampunan memberi peluang umat Islam mendapat keampunan Allah SWT.

Kebaikan Ramadan hendaklah disambut dengan rasa suka dan bahagia seperti mana alim ulama teruja apabila tibanya Ramadan. Perasaan gembira dan bahagia menjadikan Ramadan lebih bermakna.

Selain itu, disarankan juga mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan kerana kefahaman mengenai ibadah puasa membolehkan ibadah itu dilaksanakan dengan sempurna. Kesucian Ramadan terpelihara dengan amal ibadah berada pada tingkat yang tertinggi di sisi Allah SWT.

Persiapan merangkumi aspek spiritual untuk membersihkan diri daripada dosa dan pada masa sama membina keimanan tinggi kepada Allah SWT. Mukmin yang beriman akan menjalani ibadah dengan penuh ketaatan kepada Allah SWT.

Ganjaran pahala tinggi

Keimanan penting supaya setiap amalan yang dilaksanakan mendapat ganjaran pahala tinggi di sisi Allah SWT. Selain itu, persiapan fizikal juga penting iaitu memiliki kesihatan yang baik bagi menjamin ibadah yang sempurna.

Mana mungkin badan yang tidak sihat kerana penyakit atau kekurangan tenaga membolehkan kita beribadah dengan baik. Oleh itu, penting untuk menjaga kesihatan terutama pada Ramadan supaya dapat melakukan ibadah dengan baik.

Pada Ramadan, jadual harian akan berubah kerana amalan bersahur, solat sunat tarawih dan amalan lain yang berbeza daripada rutin harian menuntut kita lebih bijak menguruskan jadual harian.

Jangan sesekali berasakan kitalah orang yang paling sempurna melakukan sesuatu ibadah kerana kesempurnaan adalah penilaian Allah SWT. Setiap ibadah hendaklah ikhlas kerana Allah SWT, hati yang selalu rendah diri terhadap Allah SWT akan diangkat di sisi-Nya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: