• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,307,084 orang
 • Kandungan Blog

Usaha mencegah tuntutan Islam

Muhammad Saufi Hassan

ISLAM mengajar mencari penawar dan mencegah. Masyarakat di negara hari ini sedang berdepan dengan penularan virus Covid-19 yang sehingga kini merekodkan jumlah kematian seramai 15 individu manakala jumlah pesakit dirawat mencatatkan jumlah 1,518 individu.

Ia memaksa kerajaan untuk melaksanakan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk semua rakyat di negara ini dan hanya memberi pengecualian kepada segmen kritikal seperti keselamatan, penyiaran dan beberapa segmen lain.

Menerusi perspektif Islam, ia adalah langkah paling tepat kerana Rasulullah SAW juga pernah memerintahkan kuarantin tatkala wabak taun melanda untuk mencegah daripada menular kepada individu lain.

Rasulullah SAW ketika berbicara mengenai wabak penyakit menyarankan agar migrasi dihentikan serta-merta di mana saja dan baginda SAW pernah bersabda dengan maksud: “Jika kamu mendengar taun (wabak penyakit) di sesuatu tempat, jangan kamu pergi kepadanya. Jika berlaku di sesuatu tempat sedangkan kamu berada di situ, jangan kamu keluar daripadanya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Hadis ini jelas mengajar kita bahawa Rasulullah SAW juga mengambil pendekatan untuk mencegah penyakit dan tidak berserah 100 peratus kepada Allah SWT kerana usaha manusia itu adalah penzahiran sebagai seorang hamba.

Tindakan Rasulullah SAW juga boleh diklasifikasikan dalam bahasa moden sebagai kuarantin agar penyakit atau wabak ini tidak tersebar secara meluas.

Penulis melihat wujud segelintir masyarakat Islam terutama di laman sosial yang sering menyatakan ‘terserah’ tanpa mengambil usaha pencegahan sedangkan memelihara nyawa itu penting dalam konteks Islam.

Wujud juga golongan yang menyatakan ‘lebih takut kepada Allah SWT’. Sebenarnya golongan ini mungkin menghadapi masalah kecelaruan pemahaman bahawa sebagai seorang hamba, usaha kita adalah mencegah dan berikhtiar untuk mencari jalan penyembuh manakala selepas kita berusaha sehabis baik, selebihnya kita berserah kepada kekuasaan dan keredaan Allah jua.

Islam mengajar umatnya supaya berikhtiar dan berusaha mencari penawar bagi sebarang penyakit atau wabak yang dihadapi tanpa menyerahkan sepenuhnya kepada takdir.

Memetik Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, dalam satu artikel yang disiarkan menerusi akhbar ini, beliau berkata, usaha dan ikhtiar itu juga bukanlah bermaksud takut pada virus lebih daripada Allah SWT.

Beliau menerangkan dalam Islam diajar mengambil hukum sebab tanpa menafikan hukum musabib. Ia bermakna hukum sebab ini dengan buat macam ini ia akan jadi begini dengan pergi tempat macam ini akan jadi macam ini.

“Hukum sebab kena ambil kira tetapi musabib yang pencipta sebab juga perlu diambil kira iaitu Allah tetapi cara dia ialah dengan ikhtiar,” katanya dipetik sebagai berkata dalam satu temu bual.

Nabi Muhammad SAW mengajar supaya berubat dan mencari penawar sesuatu penyakit. Jadi, usaha seperti kuarantin, mengehadkan pergerakan, makan ubat mengikut saranan doktor adalah sebahagian daripada usaha serta ikhtiar sebagai seorang hamba.

Tatkala kita berusaha untuk menghindarkan diri daripada virus, tidak bermaksud kita takut kepada virus melebihi takut kepada Allah SWT, sebaliknya ia lebih kepada maksud harfiah iaitu ingin memelihara diri daripada terkena virus atau sesuatu wabak berkenaan.

Sisi pandangan ini boleh dilihat sama ada daripada aspek hakikat pengucapan, makna harfiah atau sekadar ucapan umum.

Penulis ingin mengingatkan supaya usaha ikhtiar itu adalah penzahiran kita sebagai hamba Allah dan kepada-Nya kita memohon perlindungan.

Penulis ingin berkongsi penerangan daripada Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Dr Nur Mohamad Hadi Zahalan yang menyatakan bahawa setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya sama ada kita mengetahui ataupun tidak.

Beliau menyatakan, setiap ujian yang Allah SWT berikan kepada kita adalah untuk menilai sejauh manakah pergantungan kita kepada Allah SWT selain mengajarkan untuk bersedia menempuh ujian akhir zaman sebagaimana yang dipesan Rasulullah SAW.

Semoga Allah SWT sentiasa memelihara kita di dunia dan juga di akhirat serta dijauhkan segala penyakit dan sentiasa menjadikan Malaysia yang tercinta dalam keadaan aman dan damai.

Penulis ingin menyarankan supaya kita semua sentiasa mematuhi arahan pemimpin dan pihak berkuasa memandangkan mereka lebih arif dalam menguruskan hal sebegini. Wallahualam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: