• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,260,686 orang
 • Kandungan Blog

Nilaian akhirat lebih besar

Oleh Dr Nik Roskiman Abdul Samad

HABIB Ali Abu Bakar bin Sheikh Abu Bakar bin Salim, ulama dari Majlis Fatwa Darul Mustafa Yaman ketika mengisi slot Topik Jumaat di radio IKIMfm telah berkongsi pandangan mengenai ‘Pemikiran yang benar berdasarkan petunjuk Baginda SAW’.

Beliau memulakan bicara dengan mengingatkan bahawa umat Islam sewajarnya melahirkan rasa kesyukuran dan kegembiraan diutusnya Baginda SAW kerana kelahiran Baginda SAW itu dan nubuwwahnya telah mengenalkan kita kepada Allah SWT serta ajaran Islam. Baginda SAW mengajar kita berfikir dengan benar di mana meletakkan nilaian akhirat itu melebihi nilaian duniawi. Pemikiran yang benar penting bagi setiap manusia kerana melalui pemikiran itu akan menjadikan kehidupan penuh kebahagiaan apabila tindakan kita betul dan menepati perintah Allah SWT.

Kewajipan bagi kita mengambil Baginda SAW sebagai suri teladan jelas sekali melalui titah perintah Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya pada diri Baginda SAW itu ada contoh teladan bagi kamu iaitu bagi mereka yang beriman dengan hari akhirat dan mengingati Allah SWT dengan banyaknya.” (Surah al-Ahzab, ayat 21)

Penghormatan umat Muhammad

Baginda SAW bersabda: “Sesiapa yang mentaati aku, maka dia akan masuk ke dalam syurga, sesiapa yang mengengkari aku (berbuat maksiat) maka dia enggan, dan sesiapa yang enggan maka dia tidak akan masuk syurga.”

Berdasarkan hadis itu, Baginda SAW dengan segala rahmat dan kasih sayangnya tidak menyebut orang yang berbuat maksiat akan dimasukkan ke dalam neraka, tetapi Baginda SAW menyebut ‘enggan masuk syurga’. Ini menunjukkan betapa Baginda SAW amat menyayangi umatnya dan mengharapkan semua umatnya akan masuk syurga Allah SWT kelak di hari akhirat. Oleh itu, kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana telah mengurniakan penghormatan yang besar menjadi umat Nabi Muhammad SAW. Justeru, hendaklah kita membersihkan pemikiran seperti mana pemikiran sahih yang dianjurkan Baginda SAW kepada sahabat kerana mereka adalah gambaran kepada umat Baginda SAW secara keseluruhannya.

Apabila Nabi SAW bercakap kepada seorang sahabat, ia adalah untuk petunjuk kepada sekalian umat. Fikir dengan betul Dalam satu riwayat menunjukkan Baginda SAW mendidik sahabat supaya berfikiran betul. Seorang sahabat telah kehilangan seekor unta dan kelihatan mukanya sugul. Beliau mengadap Baginda SAW, lalu Baginda SAW bertanya beliau kenapa wajahnya sugul bersedih? Lalu sahabat itu menjawab: “Aku kehilangan unta wahai Rasulullah SAW. Baginda SAW bersabda: Aku ingat kamu terlepas takbiratul ihram tadi. Lalu sahabat itu bertanya: Adakah terlepas takbiratul ihram itu lebih besar kerugiannya daripada kehilangan unta, wahai Rasulullah? Baginda menjawab: “Tertinggal takbiratul ihram kamu itu tidak boleh diganti dengan kehilangan segala unta di dunia ini.” Dalam riwayat lain pula, Baginda SAW bertemu peniaga dan bertanyakan siapakah orang yang dikira paling untung dalam perniagaan pada sesuatu hari? Salah seorang peniaga menjawab: “Orang yang paling beruntung ialah apabila dia membuat keuntungan hingga mencecah 400 dirham atau 400 dinar pada hari itu. Lalu Baginda SAW bersabda: Aku tahu hari ini ada orang yang lebih untung daripada itu. Lalu mereka semua terpegun dan tertanya-tanya siapakah lelaki itu dan bertanya: Siapakah dia wahai Rasulullah SAW. Baginda SAW berkata: Dia ialah seorang lelaki yang berwuduk lalu mendirikan solat dua rakaat.” Begitu juga pernah diriwayatkan pada suatu hari Saidatina Aisyah memasak kambing dan setelah dimasak maka Aisyah memberikan kepada Baginda SAW lalu Baginda SAW mensedekahkan kepada jiran-jiran, hingga akhirnya tinggal hanya sedikit berbaki, lalu Aisyah dengan kecewa berkata kepada Baginda SAW: “Inilah saja yang tinggal wahai Rasulullah. Baginda SAW menjawab: “Tidak begitu wahai Aisyah, bahkan yang di sisi Allah itulah baki untuk kita dan yang ini akan habis. Bahkan setiap sedekah akan kekal di sisi Allah SWT tidak habis dan akan dilipatgandakan lagi.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: