• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,296,093 orang
 • Kandungan Blog

4 sifat Rasulullah s.a.w dalam berurus niaga

Nur Syamimi Muhamad Shahimi

 

Menjadikan keredaan Allah SWT sebagai matlamat utama perniagaan, peniaga mampu melakukan perkara terpuji dalam perniagaan dan pastinya perniagaan mereka mendapat keberkatan serta bertambah maju.
Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang Mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.” (Surah at-Taubah, ayat 111)
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Ceburilah bidang perniagaan kerana di dalamnya terdapat sembilan persepuluh sumber rezeki.” (Riwayat al-Tirmizi).

Ikut sunah Rasulullah SAW

Sebagai peniaga, kita seharusnya mengikut sunah junjungan besar Rasulullah SAW dalam mengendalikan perniagaan. Oleh itu, empat sifat Rasulullah iaitu siddiq (benar), amanah (jujur), tabligh (menyampaikan) dan fatanah (bijak) perlu ada dalam diri peniaga.

Peniaga yang bertanggungjawab sentiasa mengamalkan sifat siddiq dan menjauhi tipu helah dalam perniagaan. Ada sesetengah peniaga sanggup menipu pelanggan disebabkan sifat tamak. Islam menegah peniaga mengeksploitasi pelanggan semata-mata untuk kepentingan diri mereka sendiri.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan cukupkanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil.” (Surah al-An‘am, ayat 152)
Firman-Nya lagi yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mengurangi sukatan dan timbangan.” (Surah Hud, ayat 84)

Sifat amanah Rasulullah SAW menjadikan Baginda seorang yang dihormati orang ramai kerana Baginda tidak pernah menyakiti hati dan tidak pernah tidak jujur dengan pelanggannya ketika berniaga. Hal ini diakui mereka yang pernah berurusan dengan Baginda SAW.

Peniaga tidak boleh membohongi, mengkhianati pelanggan serta menjual barangan dengan harga terlalu tinggi. Sekarang ini banyak perniagaan dijalankan secara online yang mana peniaga dan pembeli menjalankan urusan secara dalam talian.

Justeru, peniaga perlu memastikan barangan dijual menepati ciri diiklankan dari segi spesifikasi serta kualitinya. Pelanggan menaruh kepercayaan dan mengharapkan peniaga amanah dalam proses jual beli itu.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanah kepada yang berhak menerimanya.” (Surah an-Nisa, ayat 58)

Usah tipu pelanggan

Mempromosikan perniagaan kepada masyarakat pengguna selain jujur dan amanah, perlu dilakukan dengan cara yang betul. Jelaskan produk atau perkhidmatan dengan tepat, jangan menipu sekadar untuk meyakinkan pelanggan.

Peniaga juga dianjurkan beramal dengan sifat fatanah iaitu bijak menguruskan perniagaan. Sentiasa mempertingkatkan diri dengan ilmu keusahawanan supaya tahu cara memulakan serta menguruskan perniagaan dengan bijak dan berkesan.

Bijak urus perniagaan

Bidang perniagaan juga banyak persaingan, jadi peniaga perlu bijak jika mahu perniagaan mereka bertahan. Berhati-hati apabila ingin berurusan atau menjalinkan kerjasama supaya tidak tertipu hingga menyebabkan kita kerugian.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Ceburilah bidang perniagaan kerana di dalamnya terdapat sembilan persepuluh sumber rezeki.” (Riwayat al-Tirmizi).

Setiap peniaga perlu memahami pembabitan mereka dalam bidang perniagaan adalah ibadah. Pada masa sama, mereka hendaklah memastikan etika perniagaan Islam serta mencontohi sifat Rasulullah SAW dalam bermuamalah.

Manusia hina jika miskin akhlak

Besi hina kerana karat, manusia hina bukan kerana miskin, tetapi disebabkan akhlaknya. Akhlak yang buruk ibarat karat yang hina. Terbaik antara kita ialah yang baik akhlaknya, perlakuan selari ilmu dan iman yang mantap.

Akhlak yang mulia adalah anugerah terbaik kurniaan Ilahi kepada seseorang. Barang kali kita tidak dapat menambat hati manusia dengan wang dan harta. Justeru, tambatlah hati mereka dengan akhlak yang mulia.
Akhlak mulia menjadi timbang tara untuk mengimbangkan kesalahan manusia, manakala akhlak yang buruk merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu. Manusia sering lupa dan mereka dinamakan insan kerana pelupa.
Jauhi sombong, angkuh

Harta, pangkat dan kedudukan sering membawa manusia menjadi angkuh, memandang diri sebagai manusia agung, manakala orang lain dianggap kecil serta hina. Jauhi diri daripada sifat demikian kerana kita tidak mulia dengan pujian.

Manusia yang terhormat ialah yang pandai menghormati manusia lain. Berjalan dengan angkuh membayangkan hati yang dijangkiti penyakit takbur. Bumi tidak retak dengan pijakan manusia seperti itu, manakala gunung tidak runtuh kerananya.

Bersederhanalah dalam perjalanan, pijak bumi dengan perasaan tawaduk, tunduk dan insaf bahawa satu hari nanti manusia akan kembali menjadi tanah. Setiap kejadian dijadikan dengan hikmah, maka berkongsilah bumi Allah SWT ini.
Inilah sebahagian mutiara pendidikan Luqman yang diberikan hikmah kepadanya yang diabadikan dalam al-Quran pada ayat 18, surah Luqman: “Dan janganlah kamu memalingkan wajahmu daripada manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan di bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: