• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,252,917 orang
 • Kandungan Blog

Institusi pondok banyak bantu perjelas Islam – MB

MOHD NOR YAHYA |

KOTA BHARU: Gandingan ulama dan umara’ (pemerintah) dipertingkatkan lagi bagi memantapkan pentadbiran kerajaan negeri berlandas dasar Membangun Bersama Islam.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri sentiasa mengambil berat perkembangan institusi pengajian pondok untuk memastikan kesinambungannya.

“Gandingan ulama dan umara’ membolehkan benteng kerajaan negeri di Kelantan dapat dipertahankan sehingga sekarang.

“Malah dengan adanya institusi pondok memudahkan usaha kerajaan negeri mempertingkatkan lagi kefahaman agama kepada rakyat,” katanya di majlis Menghayati Israk Mikraj dan Hari Murabbi Pondok Terusan Limbat di Pasir Tumboh hari ini.

Hadir sama Adun Pasir Tumboh, Abdul Rahman Yunus, ahli Parlimen Kubang Kerian, Ahmad Baihaki Atiqullah dan Adun Chetok, Abdul Halim Abdul Rahman serta pimpinan Pondok Terusan Limbat Pasir Tumboh.

Rasulullah saw bersabda, “Ada dua kelompok manusia, jika kedua-duanya baik, maka masyarakat akan jadi baik, dan jika kedua-duanya rosak, maka masyarakat akan rosak, mereka itu ialah ulama’ dan  umara.”

Menteri Besar berkata, penat jerih dan titik peluh ulama pondok berdakwah sejak dahulu tambah rancak lagi dengan munculnya kerajaan negeri di bawah kepimpinan ulama pada 1990.

Katanya, tidak mudah untuk memberi kefahaman politik Islam kepada rakyat setelah negara berada lama di bawah penjajahan barat.

“Maka tidak hairanlah masyarakat Melayu Kelantan sebelum ini masih tebal dengan kefahaman memisahkan politik dan agama.

“Ia berlaku kesan penjajahan yang agak lama di negara kita. Umat Islam diresapi fahaman mengasingkan agama dan politik. Di sinilah besarnya peranan ulama bagi memecah kefahaman itu,” ujar beliau .

Pada majlis tersebut Tokoh Murabbi Terusan Limbat pasir Tumboh bagi  tahun 1435H/2014M telah dianugerahkan kepada Timbalan Mudir 1 Pondok Terusan Pasir Tumboh, Tuan Guru Hj Salleh Ismail.

Beliau pernah mendapat pendidikan awal di Maahad Muhammadi dan Pondok Lubuk Tapah selama 10 tahun sebelum belajar dengan ketiga-tiga pengasas Pondok Pasir Tumboh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: