• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,237,738 orang
 • Kandungan Blog

Meratapi kematian perbuatan jahiliah

Oleh Nik Salida Suhaila
Hampir sebahagian besar kita pernah merasai kehilangan insan tersayang. Titisan air mata dan tangisan bukanlah luar biasa untuk menzahirkan kesedihan, malah itulah sedikit sebanyak yang meredakan kepiluan.

Namun, umat Islam tidak boleh meratapi kematian iaitu menangis sehingga mengeluarkan suara keluhan dan katakata kesal atas apa yang berlaku.
Diriwayatkan daripada Anas, apabila Rasulullah SAW melihat Ibrahim, putera kesayangan Baginda menghembuskan nafas terakhir, air mata Rasulullah mengalir deras. Lalu Abdurrahman bin Auf bertanya: Mengapa engkau menangis wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Wahai Ibnu Auf, ia adalah air mata rahmat. Kemudian Rasulullah SAW menyambung: Sesungguhnya mata itu dapat menitiskan air, hati dapat bersedih dan kami tidak mengatakan sesuatu kecuali yang diredai oleh Allah. Kami sangat bersedih kerana berpisah denganmu wahai Ibrahim. (Muttafaq alaih)

Menangis keterlaluan haram

Perlu diingatkan bahawa meratapi serta menangisi kematian secara keterlaluan seperti tidak meredai apa yang telah ditakdirkan Allah SWT adalah perlakuan orang jahiliah dan diharamkan dalam Islam.

Daripada Abdullah, Nabi SAW bersabda: Tidak termasuk golongan kami orang yang memukul-mukul pipi, mengoyak-ngoyak baju dan berteriak-teriak seperti berteriaknya orang jahiliah. (Riwayat Al-Imam Bukhari)

Ada yang bersedia, ada tidak menduga, yang pasti tiada siapa gembira kerana pemergian mereka dikasihi adalah kepulangan hakiki dan tidak akan kembali ke dunia lagi. Kematian adalah penghijrahan abadi dari alam dunia ke alam barzakh sementara menunggu dibangkitkan semula dan berkumpul di Padang Mahsyar.
Di situlah nanti perhitungan akan dilakukan untuk menentukan kehidupan yang kekal, tiada akhirnya lagi. Setiap Muslim perlu memahami bahawa kematian adalah sesuatu yang pasti, malah setiap kejadian di muka bumi ini akan musnah apabila tiba masanya.

Tidak ada apa yang kekal di dunia melainkan Yang Maha Pencipta kerana Dialah yang berkuasa atas segala-galanya. Allah SWT berfirman yang bermaksud: Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada Hari Kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga, maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang yang terpedaya. (Surah Ali-Imran, ayat 185)

Apabila mengetahui mengenai kematian, kita akan menziarahi keluarga si mati dan sudah tentu kita mendoakan roh si mati dicucuri rahmat serta keluarga dilimpahi pahala berganda selain digantikan dukacita dengan sebaik-baik hiburan.

Antara ucapan sering diucapkan ialah, Mudah-mudahan Allah Taala membalas kepadamu dengan pahala yang berganda dan diperelokkan dukacita dengan sebaik-baik hiburan serta diampunkan akan si mati daripada keluarga kamu.

Berkongsi dukacita

Bukanlah sia-sia kepada orang yang turut berkongsi dukacita dan mengucapkan takziah kepada keluarga si mati kerana Allah SWT turut memberikan ganjaran sama seperti orang yang sedang bersedih kerana kehilangan ahli keluarga.

Lebih baik dihadiahkan bacaan ayat al-Quran dan Yasin serta tahlil kepada arwah semoga Allah mengurniakan rahmat.

Rasulullah SAW bersabda: Siapa yang mengucapkan takziah kepada orang yang ditimpa musibah, maka dia memperoleh pahala seperti pahala orang yang mendapat musibah. (Riwayat Al-Imam Ibnu Majah)

Orang yang bersabar menghadapi kematian sentiasa berada di bawah perlindungan Allah SWT dan mendapat petunjuk-Nya daripada kesesatan.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Orang yang apabila mereka ditimpa sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jugalah kami kembali. Mereka itu ialah orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya. Dan mereka itulah orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya. (Surah al- Baqarah, ayat 156-157)

Kematian sepatutnya telah cukup menjadi iktibar untuk kita sentiasa beringat mengenai kehidupan yang sementara cuma, tiada apa yang dibanggakan dengan kehidupan dunia, sebaliknya ibadah dan takwa merencanakan kebahagiaan di akhirat.

Bersyukurlah kita dengan apa yang ada, tidak riak, ingkar dengan perintahnya, berdoa serta bertawakal semoga kebahagiaan, kerahmatan dan keberkatannya sentiasa abadi dalam kehidupan kita.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: