• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  albakriah.com

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

   

 • Kandungan Blog

 • Tulisan Terbaik

 • Arkib

 • Statistik Pengunjung

  • 1,287,184 orang
 • Kandungan Blog

Pengorbanan ibu tidak terbalas

IBRAHIM ABDULLAH

ALLAH SWT telah menempatkan darjat dan kedudukan ibu melebihi dari kedudukan ayah dalam hubungan keluarga. Dalam konteks ini tidak ada hubungannya dengan pengertian demokrasi, melainkan hubungan rapat dengan moral yang membina karakter yang terpuji.

Justeru, tiada seorang atau sesuatu kekuasaan pun di dunia ini yang dapat menggugat kelebihan kedudukan ibu dalam hubungan keluarga. Apakah sebab ALLAH Taala memberikan kedudukan yang melebihi ibu dalam hubungan keluarga ini?

ALLAH berfirman yang bermaksud: “Ibunya telah mengandung dia (anak) dengan susah payah dan melahirkan dia dengan susah payah pula.” (Surah al-Ahqaf : 15). Oleh itu susahnya ibu mengandung dan melahirkan anaknya, maka Islam memberikan sebesar-besar hak dan tanggungjawab atas anaknya dalam pengertian berbakti kepada ibunya.

Diriwayatkan, seorang pemuda Arab cuba membalas kebaikan ibunya sebagaimana caranya dia menggendong ibunya dari Yaman sampai ke Mekah untuk menunaikan ibadat haji.

Setelah berjaya melakukannya, pemuda itu pergi menemui Ibnu Masud, seorang sahabat Nabi SAW dan ulama. Dia pun menceritakan segala apa yang telah dilakukannya terhadap ibunya.

Kemudian dia bertanya kepada Ibnu Masud : “Adakah saya telah berhasil membalas kebaikan (jasa) ibu saya?” Ibnu Masud menjawab : “Belum, bahkan apa yang engkau lakukan itu belum sebanding dengan tiga titik air susu yang diberikan oleh ibumu kepadamu.”

Ibu yang telah mengandung dan melahirkan kita dengan mempertaruhkan nyawanya. Ibu yang telah memelihara dan membesarkan kita menjadi manusia. Jasa ibu tidak terbalaskan. Memperingati Hari Ibu bukan sekadar memperingatinya, tetapi kita jadikan Hari Ibu untuk mulai lebih mencintai orang tua kita.

Rasulullah SAW pernah bersabda ketika ditanya seorang sahabat : “Siapakah yang harus kita cintai setelah ALLAH dan Rasul-Nya?” Nabi SAW menjawab : “Ibumu.” Sahabat itu bertanya lagi : “Selepas itu siapa?” “Ibumu,” jawab Nabi. “Kemudian siapa lagi?” tanya sahabat. “Ibumu,” kata Nabi. “Kemudian siapa lagi?” tanya sahabat lagi. “Ayahmu,” kata Nabi. (Riwayat Bukhari).

Oleh itu betapa pentingnya kita mencintai ibu kita, tiga kali ganda lebih sayang daripada ayah kita. Bukan bererti kita kurang sayang kepada ayah. Mengapa demikian? Hal itu kerana beberapa faktor antara lain ialah: Ibu yang telah bersusah payah mengandung kita selama 9 bulan, tidak boleh makan kerana mual, tidak tidur secara nyaman, menahan rasa sakit, mempertaruhkan nyawanya ketika proses kelahiran, kadang-kadang ada ibu yang bersedia perutnya dibedah demi kelahiran anaknya yang tidak boleh lahir secara normal, dan ada ibu yang rela mati demi melahirkan anaknya.

Hadis Muawiyah bin Jahimah, bahawa beliau datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata: “Wahai Rasulullah, saya hendak berperang, kini saya datang untuk meminta pendapat engkau.” Rasulullah menjawab: “Adakah engkau mempunyai ibumu?” Jawabnya : “Ya.” Lalu Rasulullah bersabda bermaksud: “Berbuat baiklah kepadanya. Sesungguhnya syurga itu berada di bawah kedua kakinya.” (Riwayat Ibnu Majah).

Adapun maksud “Syurga di bawah kaki ibu” adalah bahawa tawaduk (rendah hati) kepada seseorang ibu merupakan sebab masuknya seseorang ke syurga.” Demikian dikatakan oleh az-Zarkasyi dan as-Sakhawi.

Bagaimana pula jika anaknya beragama Islam dan ibunya beragama Kristian? Kewajipan anak untuk berbuat baik kepada ibunya, tidaklah dibatasi oleh berlainan agama. Tidaklah dibenarkan oleh Islam untuk mengurangi perbuatan baik terhadap ibunya.

Bersabda Rasulullah SAW: “Telah berkata Siti Asma’ binti Abu Bakar pada Rasulullah: “Ibu saya penyembah berhala, datang kepada saya minta pertolongan. Bolehkah saya menolongnya?” Jawab Rasulullah: “Jangan engkau putuskan hubungan dengan ibumu.” (Riwayat Bukhari).

Akhirnya kita berdoa kepada ALLAH agar menjadikan kita anak yang berbakti kepada orang tua kita, khususnya ibu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: