• Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  www.al-bakriah.com.my

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  1. Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

  2. Tabung Kebajikan & Pelajaran Pondok Pasir Tumboh
  Maybank 553131002678

 • Facebook/epondok

 • Bakriah Facebook • Tazkirah Audio

 • Kandungan Blog

 • Arkib

 • twitter/albakriah

 • Statistik Pengunjung

  • 991,078 orang
 • Tetamu Online

 • Advertisements

Kahwin penawar ‘penyakit barah’

Pesakit dapat sokongan pasangan mampu hidup lebih lama

BALTIMORE: Walaupun ubat dan terapi adalah perkara asas dalam rawatan barah paru-paru, perkahwinan juga menjadi ‘ubat’ mujarab bagi mereka yang menghidap penyakit ini, lapor satu kajian.

Penyelidikan yang dibuat mendapati penghidap penyakit ini boleh hidup lebih lama lagi berbanding mereka bertekad terus membujang.
Malah, pengkaji mendpati perkahwinan boleh menjadi ubat mujarab kepada penyakit lain termasuk barah prostat, sakit kepala dan sakit tengkuk.

Laman web mid-day.com melaporkan, satu kajian yang dijalankan di Universiti Maryland menunjukkan, perkahwinan boleh meningkatkan semangat penghidap barah untuk berjuang melawan penyakit itu.

“Kajian kami menunjukkan pentingnya sokongan sosial dalam proses penyembuhan dan merawat penyakit barah paru-paru,” kata pakar onkologi dan ketua kajian, Elizabeth Nichols yang mengemukakan hasil kajiannya pada satu simposium di Chicago baru-baru ini.

Beliau berkata, berdasarkan hasil kajian yang dijalankan, pihaknya percaya mekanisma sokongan kepada pesakit barah, mempunyai kesan lebih besar terhadap kelangsungan hidup berbanding teknik atau terapi barah yang baru.

“Kami juga yakin bahawa usaha mencegah barah tidak sewajarnya hanya memberi tumpuan kepada mencari ubat baru dan terapi, tetapi keutamaan perlu diberi kepada kaedah yang dapat menyokong pesakit,” katanya.
Nichols berkata kajian yang dijalankan membabitkan 168 pesakit barah paru-paru tahap lanjut yang sudah menjalani rawatan kemoterapi dan radiasi bagi tempoh satu dekad dari 2000 hingga 20120.

“Kami dapati satu pertiga daripada responden yang masih hidup selepas tiga tahun, berbanding 10 peratus pesakit bujang yang masih hidup dalam tempoh sama,” katanya.

Nichols berkata keadaan ini adalah kerana pesakit barah sentiasa memerlukan sokongan dalam kehidupan harian mereka, terutama ketika tinggal di hospital dan menjalani rawatan kemoterapi. – Agensi

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: