Makanan mampu jadi punca kemurungan

WASHINGTON: Memakan makanan yang tinggi lemak-trans atau lemak tepu akan meningkatkan risiko kemurungan, kata satu kajian semalam, mengesahkan penyelidikan sebelum ini mengaitkan ‘makanan tidak berkhasiat’ dengan penyakit berkenaan.

Penulis kajian dari universiti Navarra dan Las Palmas de Gran Canaria mengikuti dan menganalisa diet dan cara hidup lebih 12,000 sukarelawan selama enam tahun.

Apabila kajian bermula, tiada peserta dikesan dengan depresi tetapi akhir kajian 657 orang mengalaminya.

“Peserta menggunakan lemak trans tinggi (lemak hadir dalam bentuk bukan semula jadi dari penghasilan pastri dan makanan segera) mewakili lebih 48 peratus meningkatnya risiko kemurungan,” kata ketua kajian. – AFP

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: