• Kem Cuti Sekolah 2014

  Pondok Tunjong, Kota Bharu

  ( 100 orang Muslimin/muslimat Umur 11 – 24 Tahun )
  SESI 1 : 1-10 Disember 2014
  SESI 2 : 15 - 24 Disember 2014

  Pengisian
  • Pengajian kitab pilihan
  • Tazkirah dan ceramah motivasi
  • Kursus jenazah lengkap
  • Wirid dan zikir pilihan serta qiamullail
  • Hafalan surah-surah pilihan
  • Tadarrus al-Quran
  • Latihan amali fardhu ‘Ain

  Yuran RM 250 (penginapan/makan minum/bahan kursus)

  Cara Daftar

  Tempah melalui sms

  Taip nama umursesi dan hantar kepada

  Us Nasharudin 0199859887

 • Pengenalan

  Blog ini dikendalikan oleh pihak pengurusan pondok sebagai alternatif kepada portal rasmi madrasah
  www.al-bakriah.com.my

 • Sumbangan Derma

  Kami sentiasa mengalu-alukan sebarang sumbangan berbentuk zakat dan sedekah bagi tujuan kebajikan guru, pelajar dan pembangunan

  Sebarang sumbangan boleh disalurkan melalui akaun tersebut

  1. Tabung Madrasah Diniah Bakriah
  BIMB 03018010098410

  2. Tabung Kebajikan & Pelajaran Pondok Pasir Tumboh
  Maybank 553131002678

 • Facebook/epondok

 • Bakriah Facebook • Tazkirah Audio
 • Kandungan Blog

 • Arkib

 • twitter/albakriah

 • Statistik Pengunjung

  • 627,776 orang
 • Tetamu Online

Kesabaran adalah penyelesaian

Oleh WAN JEMIZAN W. DERAMAN dan AHMAD TERMIZI MOHAMED DIN

KADANG-KALA dalam kehidupan kita terdapatnya masalah yang tidak kita temui penyelesaiannya. Sudah terlalu ramai orang yang kita temui termasuklah pakar-pakar kaunseling dan alim ulama untuk menyelesaikan masalah yang berlaku namun masih belum mendapat cara penyelesaiannya. Maka, ketahuilah jawapan kepada permasalahan tersebut ialah kesabaran.

Terlalu banyak ayat al-Quran dan hadis-hadis Nabi SAW yang menjelaskan bahawa seorang yang beriman tidak akan memasuki syurga sehinggalah imannya itu diuji. Antaranya ayat kedua dalam surah Al-‘Ankabut yang mana Allah SWT menjelaskan: Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?

Bukan mudah sebenarnya untuk kita mendapat nikmat syurga Allah SWT di akhirat kelak dengan hanya mengisytiharkan keimanan melalui mulut sahaja. Allah SWT semestinya akan menguji keimanan setiap hambanya untuk mengetahui sejauh mana kualiti keimanan itu.

Keimanan ini harus dibuktikan melalui ikrar dengan lidah, membenarkan dengan hati dan melakukan dengan anggota badan.

Cabaran-cabaran ini boleh datang daripada luar atau dalaman diri kita sendiri. Sengaja Allah SWT menurunkan cabaran-cabaran ini sebagai ujian untuk mengenalpasti siapa yang akan terus iltizam dan istiqamah dalam keimanan ini. Ia seolah-olah merupakan proses penapisan (filtering process) secara langsung daripada Allah SWT untuk mengetahui siapa yang benar-benar beriman kepada-Nya.

Allah SWT menjelaskan bahawa cara untuk berhadapan dengan ujian ini adalah dengan meminta pertolongan daripada-Nya dengan sabar dan mengerjakan solat.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan mengerjakan sembahyang. Dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. (al-Baqarah: 45)

Al-Imam al-Baghawi di dalam tafsirnya, Ma`alim at-Tanzil menyatakan bahawa maksud ayat ini adalah mintalah pertolongan di atas segala bala yang menimpa ke atasmu dengan cara bersabar menanggung segala kesusahan (masyaqqah) dan segala kesukaran terhadap jiwa daripada segala taklif syarak.

Syed Qutb pula menyebut dalam Fi Zilal al-Quran: “Perkataan ‘minta tolong dengan sabar’ banyak diulang-ulang kerana ia merupakan bekalan yang semestinya wujud dalam pertembungan dengan sebarang kesusahan (masyaqqah).”

Allah SWT juga telah berfirman yang bermaksud: Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (daripada segala perkara yang menyusahkannya) Dan memberi rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. (at-Thalaq: 2-3)

Imam Nawawi dalam menjelaskan ayat ini menyatakan bahawa ia diturunkan berhubung satu peristiwa di mana seorang sahabat telah mengadu kepada Rasulullah SAW tentang kerisauannya kerana anaknya telah ditawan oleh pihak musuh. Lalu dia dinasihatkan bersabar oleh Rasulullah SAW maka dia bersabar. Tidak lama kemudian, anaknya berjaya melepaskan diri daripada tawanan musuh.

Malah bukan itu sahaja, dia berjaya membawa pulang beberapa ekor kambing kepunyaan musuh tersebut. Maka dengan kepulangan anaknya, bergembiralah dia serta mendapat untung rezeki yang tidak disangka-sangka. Inilah salah satu kelebihan daripada kesabaran.

Sabar ada batasan

Kita juga perlu menyedari bahawa sabar ada batasannya. Kita tidak boleh bersabar apabila melihat Islam dinodai, nyawa saudara kita terancam, hak kita dipijak-pijak dan sebagainya. Nabi SAW akan bersabar sekiranya diri Baginda dihina oleh kafir Quraisy.

Sebaliknya, Baginda SAW akan bertindak apabila Islam dihina dan dicaci oleh pihak musuh. Walau bagaimanapun, tindakan Baginda SAW terhadap musuh bukanlah secara semborono, tetapi dengan mengambil kira hukum syariat, etika dan adab dalam Islam.

Lantaran itu, jangan serik dan jemu untuk terus bersabar. Jangan biarkan nafsu dan kemarahan menguasai diri kita. Insya-Allah, segala masalah dan cabaran yang kita hadapi, anggaplah ia merupakan ujian daripada Allah SWT. Ia pasti akan berlalu apabila tiba masanya nanti.

About these ads

Satu Respons

 1. Reblogged this on jiwa hamba.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 15,850 other followers

%d bloggers like this: